Kulinarno-alchemiczna podróż po krainach słynących z uprawy lawendy i świetnej kuchni!!

“Toskania na Kaszubach” – kulinarno-alchemiczne warsztaty z nutką lawendy.

Po zebraniu grupy – ustalamy indywidualne terminy.

Na warsztatach będziemy razem gotować, przyprawiać, smakować, czarować i alchemicznie eksperymentować. Razem wyczarujemy sobie własną Toskanię – toskańskie smaki, toskańskie klimaty owiane lawendową mgiełką oraz nauczymy was jak własnoręcznie zrobić własne kremy, olejki i mydła w alchemicznych, lawendowych oparach:) I oczywiście nauczymy Was wyczarować smaki, nastroje i klimaty, którymi na kolacjach , obiadkach i śniadaniach oczarujecie Waszych przyszłych Gości.

Ponadto wypoczniecie w Lawendowej Osadzie – najlepszym gospodarstwie agroturystycznym w województwie pomorskim(www.lawendowaosada.pl) oraz w naszym Lawendowym Welness & SPA (Gorąca Balia z jacuzzi i chromoterapią, prawdziwa Ruska Bania) zażyjcie relaksującego seansu:)

Zgłoszenie uczestnictwa

Zgłoszenia przyjmujemy drogą mailową:

kontakt@lawendowaosada.pl

lub telefoniczną: 511-975-929

Program warsztatów:

Pierwszy dzień w „Toskanii na Kaszubach”

17.00 Przyjazd, zakwaterowanie i powitanie lampką Prosecco 😉

18.00 Przygotowujemy (i zjemy:) ) włoską kolację i wyczarujemy nastrój toskańskiego domu, czyli toskańskie smaki i klimaty w kilka chwil w świetnym towarzystwie i z kieliszkiem włoskiego wina.

„..naszym zadaniem jest nauczyć Was jak zaczarować Waszych przyszłych Gości toskańskimi smakami i gorącymi lawendowymi klimatami….

Drugi dzień w „Toskanii na Kaszubach”

9.00 Razem przygotujemy włoskie śniadanie w wersji słodkiej i pikantnej:) i przygotujemy włoską, słodką, przepyszną niespodziankę, która rozanieli podniebienia Wasze, a w przyszłości mamy nadzieje, że i Waszych niespodziewanych lub spodziewanych Gości:)

„…między innymi włoskimi smakowitościami będzie domowa ricotta, mozzarella, zioła, dodatki i te sprawy;)… i dużo peperoncino… „

11.30 Warsztaty alchemiczne: część pierwsza warsztatów z wytwarzania lawendowych olejków i hydrolatu lawendowego oraz druga część warsztatów na których zrobimy kremy i nauczymy Was jak w domowych warunkach przygotować swój własny krem oraz olejek pachnący lawendą. W trakcie konsumpcja słodkiej śniadaniowej niespodzianki.

16.00 Warsztatów kulinarnych i kulinarnej podróży po gorącej Toskanii ciąg dalszy:). Postaramy się nauczyć Was jak uwieść waszych bliskich smakiem i klimatem toskańskiej obiadokolacji!!

„..czyli kulinarnych szaleństw z nutką Toskanii, szczyptą lawendy  i ucztą dla naszych kubeczków smakowych ciąg dalszy…”

20.00 Dolce vita w naszym lawendowym SPA, czyli relaksujące wieczorne kąpiele w wielkiej Gorącej Balii z jacuzzi i chromoterapią i seans w Ruskiej Bani czyli prawdziwej drewnianej saunie opalanej drewnem.

Trzeci Dzień w „Toskanii na Kaszubach”

8.30 Śniadanie: Włoskie, lawendowe śniadanie krok po kroku… czyli kulinarnych warsztatów i uczty dla podniebienia ciąg dalszy:)

10.00 Warsztaty alchemiczne:  Wytwarzamy naturalne mydełka z lawendą, by móc odrobinę tego pachnącego klimatu zabrać do domu i nie zapomnieć o Toskańskich klimatach, które (!) w każdej chwili będzie można spróbować stworzyć i odtworzyć… u siebie!!:)

Uwaga:
W zależności od liczności grupy warsztatowej, kolejność i rozkład w czasie poszczególnych elementów warsztatów może ulec zmianom.

Co ze sobą wziąć
• dobry humor i pozytywne nastawienie,
• szlafrok, strój kąpielowy i klapki,
• nieprzemakalne i wygodne buty,
• wygodne i ciepłe ubranie, kurtkę przeciwdeszczową,
• kapcie by poczuć się jak w domu,
• dla dopieszczenia Toskańskiej atmosfery, można zabrać ze sobą ciuszki w ciepłym toskańskim klimacie:)

Organizują:
Lavandula Naturalis dr Barbara Idczak oraz Gospodarstwo Agroturystyczne Lawendowa Osada
Miejsce:
Lawendowa Osada, Przywidz, ul. Młyńska 6A (27 km od Gdańska).

Prowadzą:

Katarzyna Rutkowska – wielbicielka i propagatorka kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie kuchni włoskiej, współpracująca przez wiele lat z włoskimi i polskimi kucharzami, którzy zarazili ją miłością do kuchni i kultury włoskiej. Sercem i podniebieniem Włoszka:). Uważa, że nie ma nic piękniejszego i przyjemniejszego, jak wspólne gotowanie i biesiadowanie przy stole i nic wspanialszego niż dobre jedzenie i dobre towarzystwo.

Barbara Idczak, dr inż.  nauk chemicznych, uprawiająca wraz z mężem ekologiczne, certyfikowane, pierwsze i największe w północnej Polsce, na Pomorzu i Kaszubach pole lawendy oraz prowadząca wraz z mężem najlepsze gospodarstwo agroturystyczne w województwie pomorskim – Lawendową Osadę. Uwielbia gotować i przy tym ciągle eksperymentuje kulinarnie, najpierw na mężu, następnie na reszcie rodziny, a w końcu na Naszych Gościach, którzy są z tego bardzo zadowoleni:)

Wskazówki dojazdu:
z Gdańska należy kierować się na Kościerzynę trasą przez Kolbudy (zjazd na wysokości Oruni). Na końcu Przywidza jest skrzyżowanie ze stacja benzynową i na nim należy skręcić w prawo w stronę Grabowa. Po około 200 m należy skręcić w prawo i kierować się na drewniana bramę z napisem Lawendowa Osada i oznaczeniem 6A i już jesteście u nas :).

Od strony Kościerzyny należy kierować się drogą na Gdańsk przez Nową Karczmę. Na początku Przywidza jest skrzyżowanie ze stacja benzynową i na nim należy skręcić w lewo w stronę Grabowa. Po około 200 m należy skręcić w prawo i kierować się na drewniana bramę z napisem Lawendowa Osada i oznaczeniem 6A i już jesteście u nas :).

Można do nas dojechać autobusem PKS z Gdańska Głównego lub z Kościerzyny, a tam uprzednio np. pociągiem (dzwońcie-podpowiemy:)).
Czekamy, do zobaczenia, szerokiej drogi.
W razie problemów z trafieniem – proszę dzwońcie 511-975-929.

Uwagi dodatkowe
W przypadku, gdyby nie udało się stworzyć pełnej grupy warsztatowej zwracamy wpłaconą sumę i zawiadamiamy o terminie następnych warsztatów.
Będziecie gośćmi w naszym prywatnym domu, w naszym gospodarstwie. Wszystkie receptury będące przedmiotem niniejszych warsztatów zostały przez nas opracowane i są naszą własnością.